Skip to main content

Τι ισχύει για τις φετινές Μετεγγραφές

Το ενδιαφέρον αρκετών πρωτοετών φοιτητών, καθώς και των γονέων τους πλέον στρέφεται στις μετεγγραφές, διότι η πανεπιστημιοποίηση των Τ.Ε.Ι και ο σχηματισμός νέων τμημάτων διαφοροποίησε το χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δημιουργώντας νέα δεδομένα. Η εγκύκλιος για τις μετεγγραφές ανακοινώθηκε από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και αξίζει να αναφέρουμε τα κύρια σημεία της:

Υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση μετεγγραφής από την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019 έως και την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019, μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων www.minedu.gov.gr, στην ειδική εφαρμογή μετεγγραφών, σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, φοιτητές των A.E.I. και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, που έχουν εγγραφεί:

  • είτε μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού ημερήσιου ή εσπερινού Λυκείου (ΕΠΑΛ),
  • είτε μέσω της χρήσης άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης στο 10% των θέσεων εισακτέων κάθε Τμήματος, Σχολής ή Εισαγωγικής Κατεύθυνσης χωρίς νέα εξέταση,

Και εμπίπτουν στις κατηγορίες:

• φοιτητές για μετεγγραφή με μοριοδοτούμενους λόγους,
• φοιτητές με αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές.

Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης και έχοντες την κυπριακή καταγωγή, οι οποίοι εισήχθησαν στα Α.Ε.Ι. σε ποσοστό καθ' υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων εμπίπτουν σε ειδικές διατάξεις μετεγγραφής.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση για μία μόνο κατηγορία δικαιούχων. Το ποσοστό των μετεγγραφόμενων ισούται με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων στις οικείες Σχολές ή Τμήματα.

 

Κριτήρια μετεγγραφής για φοιτητές με μοριοδότηση

• Εάν το κατά κεφαλήν εισόδημα των μελών της οικογένειας για το προηγούμενο φορολογικό έτος, δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων (0001 έως 3000 ευρώ), μοριοδοτείται με 6 μόρια.
• Εάν το κατά κεφαλήν εισόδημα των μελών της οικογένειας για το προηγούμενο φορολογικό έτος, δεν υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων (3001 έως 6.000 Ευρώ), μοριοδοτείται με 4 μόρια.
• Εάν το κατά κεφαλήν εισόδημα των μελών της οικογένειάς για το προηγούμενο φορολογικό έτος, δεν υπερβαίνει το ποσό των εννέα χιλιάδων (6001-9.000) ευρώ, μοριοδοτείται με 3 μόρια.
• Κατά κεφαλήν εισόδημα μεγαλύτερο των εννέα χιλιάδων (9.000) ευρώ δεν μοριοδοτείται.
• Εάν ο δικαιούχος είναι ορφανός και από τους δύο γονείς μοριοδοτείται με 3 μόρια.
• Εάν ο δικαιούχος είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας μοριοδοτείται με 2 μόρια.
• Εάν ο δικαιούχος είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας μοριοδοτείται με 1 μόριο.
• Εάν ο δικαιούχος είναι ορφανός από τον έναν γονέα μοριοδοτείται με 1 μόριο.
• Εάν ο δικαιούχος είναι τέκνο άγαμης μητέρας μοριοδοτείται με 1 μόριο
• Εάν ο δικαιούχος μετεγγραφής έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο που έχουν αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιημένης από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή έχουν σοβαρές παθήσεις που ορίζονται με σχετική διάταξη μοριοδοτείται με 1 μόριο.

 

Κριτήρια μετεγγραφής για φοιτητές με αδέρφια προπτυχιακούς φοιτητές

Για φοιτητές με κατά κεφαλήν εισόδημα έως 12.500 ευρώ
α) Ο φοιτητής μπορεί να μετεγγραφεί σε αντίστοιχη Σχολή/Τμήμα που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα φοίτησης του αδερφού του, υπό την προϋπόθεση ότι ο αδελφός του αιτούντος μετεγγραφής φοιτητή, θα υποβάλει μέσω του ίδιου Πληροφοριακού Συστήματος, υπεύθυνη δήλωση για την παραμονή του, καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησής του, στη Σχολή/Τμήμα φοίτησής του και για την μη άσκηση της δυνατότητας αιτήσεως μετεγγραφής.

β) Αν δεν υπάρχει αντίστοιχη Σχολή/Τμήμα στην Περιφερειακή Ενότητα φοίτησης του αδερφού του, ο φοιτητής μπορεί να μετεγγραφεί σε αντίστοιχη Σχολή/Τμήμα που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα της μόνιμης κατοικίας των γονέων του, υπό την προϋπόθεση ότι ο αδελφός του θα υποβάλει μέσω του ίδιου Πληροφοριακού Συστήματος, υπεύθυνη δήλωση για την παραμονή του, καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησής του, στη Σχολή/Τμήμα φοίτησής του και για την μη άσκηση του δικαιώματος μετεγγραφής.

γ) Αν δεν πληρούνται τα ανωτέρω κριτήρια, ελλείψει αντιστοιχιών, τα αδέρφια μπορούν να μετεγγραφούν από κοινού σε αντίστοιχες Σχολές/Τμήματα που εδρεύουν σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, πλην της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στην περίπτωση αυτή, τα αδέρφια φοιτητές πρέπει να υποβάλλουν αίτηση μετεγγραφής για αντίστοιχες Σχολές/Τμήματα της τρίτης Περιφερειακής Ενότητας.

 

Για φοιτητές με κατά κεφαλήν εισόδημα έως 5.000 ευρώ
Μόνο σε περίπτωση απόλυτης οικονομικής δυσχέρειας μπορεί να αιτηθεί μετεγγραφής και φοιτητής του οποίου ο αδελφός φοιτά και διαμένει στην Περιφερειακή Ενότητα στην οποία οι γονείς του διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας.

Τα αδέρφια φοιτητές μπορούν να μετεγγραφούν από κοινού, σύμφωνα με την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας:
i. Σε Σχολές/Τμήματα που εδρεύουν στην Περιφερειακή Ενότητα που διαμένουν οι γονείς τους μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας,
ii. Σε Σχολές/Τμήματα που εδρεύουν σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, πλην της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης,
iii. Σε Σχολές/Τμήματα που εδρεύουν στην Περιφερειακή Ενότητα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.

 

Φοιτητές Καταργηθέντων ΤΕΙ

Σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4559/2018 (Α΄ 142), 4589/2018 (Α΄ 13) και 4610/2019 (Α΄ 70) εγγραφές και μετεγγραφές φοιτητών στα Τμήματα των καταργηθέντων με τους ως άνω νόμους Τ.Ε.Ι. διενεργούνται αποκλειστικά και μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατή η μετεγγραφή των εγγεγραμμένων, κατά την έναρξη ισχύος των ως άνω νόμων, σε Τμήματα των καταργηθέντων Τ.Ε.Ι. φοιτητών, σε άλλα Τμήματα Τ.Ε.Ι. (η ακαδημαϊκή λειτουργία των οποίων συνεχίζεται μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων) αλλά ούτε και σε Τμήματα Πανεπιστημίων, δεδομένου ότι οι ως άνω φοιτητές συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. εισαγωγής τους, η ακαδημαϊκή λειτουργία του οποίου συνεχίζεται μεταβατικά.

 

Αρχείο