Skip to main content

10+1 Ερωτήσεις για τις Στρατιωτικές Σχολές

1. Μέχρι πότε μπορώ να συμπληρώσω την αίτηση για τις στρατιωτικές σχολές και ποια η διαδικασία;

Εισάγεσαι στην ιστοσελίδα (geetha.mil.gr), κατεβάζεις και αποθηκεύεις στην Επιφάνεια Εργασίας του Υπολογιστή σου την αίτηση. Την επεξεργάζεσαι και την συμπληρώνεις με το λογισμικό που αναγράφεται στην αίτηση και την εκτυπώνεις συμπληρωμένη, την υπογράφεις εσύ (ή αυτός που ασκεί τη γονική μέριμνα-εποπτεία) και την αποστέλλεις ταχυδρομικά ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ∆ΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ έως την Παρασκευή 19 Μάιου 2017 (ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομικής διαδικασίας) στη σχολή της πρώτης προτίμησης που δήλωσες στην παρούσα αίτηση.

2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών ενός υποψηφίου;

  • Υποβολή Αίτησης-∆ικαιολογητικών έως Παρασκευή 19 Μαΐου 2017
  • (Ηµεροµηνία σφραγίδας ταχυδροµικής υπηρεσίας). 
  • Έκδοση Κατάστασης Υποψηφίων µε Ελλιπή ∆ικαιολογητικά έως Τρίτη 6 Ιουνίου
  • Υποβολή Ελλιπών ∆ικαιολογητικών έως Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017
  • (Ηµεροµηνία σφραγίδας ταχυδροµικής υπηρεσίας). 
  • Έκδοση τελικής κατάστασης δεκτών υποψηφίων για συµµετοχή στις ΠΚΕ καθώς και προγράµµατος διεξαγωγής των ΠΚΕ (τόπος – χρόνος): Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017.
  • ∆ιεξαγωγή ΠΚΕ: εντός του χρονικού διαστήµατος από Πέµπτη 22 Ιουνίου 2017 έως και Πέµπτη 20 Ιουλίου 2017, ανάλογα µε τον αριθµό των υποψηφίων ανά εξεταστικό κέντρο.

3. Αν η σχολή πρώτης προτίμησης απέχει κατά πολύ από την πόλη που διαμένω, μπορώ να δηλώσω στην αίτηση μια σχολή πλησιέστερη;

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο (…για τη διευκόλυνση των υποψηφίων είναι δυνατόν να δηλώσουν ως σχολή πρώτης προτίµησης, οποιαδήποτε σχολή βρίσκεται πλησίον του τόπου διαµονής τους…) υπάρχει η δυνατότητα να δηλώσεις μια άλλη σχολή που βρίσκεται στον τόπο διαμονής σου (Σ.Σ.Α.Σ. για τη Βόρεια Ελλάδα και Σ.Σ.Ε.-Ευελπίδων για την Αθήνα) και να πάρεις μέρος στις ψυχομετρικές, υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες σε αυτήν. Στην περίπτωση αυτή, τις σχολές που επιθυμείς τις επιλέγεις από την 2η επιλογή και έπειτα. Βέβαια, στο μηχανογραφικό δελτίο του Υπουργείου Παιδείας (τέλη Ιουνίου) μπορείς να τις δηλώσεις με τη σειρά που πραγματικά επιθυμείς.

4. Πότε μπορώ να κάνω τις ιατρικές εξετάσεις-γνωματεύσεις και πότε τις παραδίδω;

Οι  εξετάσεις-γνωματεύσεις  θα  επισυνάπτονται  στο  ∆ελτίο  Υγειονοµικής Εξέτασης (Υπόδειγμα «6»  της αίτησης),  εσώκλειστες  σε  φάκελο  (στο  εξωτερικό  του  οποίου  θα αναγράφεται το ονοματεπωνυμο του υποψηφίου) και θα προσκοµίζονται από τον ίδιο τον υποψήφιο κατά την πρώτη ηµέρα των Υγειονοµικών εξετάσεων στον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του Στρατιωτικού Νοσοκοµείου (θα παρευρίσκεται στο χώρο των εξετάσεων) που είναι αρµόδιο για τη Σχολή πρώτης προτίµησης. Οι εξετάσεις-γνωµατεύσεις µπορούν να διενεργηθούν σε Νοσηλευτικά ιδρύµατα Ν.Π.∆.∆. ή Ν.Π.∆.Ι. ή από ιδιώτη ιατρό της χώρας, µε την προϋπόθεση να έχουν γίνει από 30 Απριλίου 2017 και µεταγενέστερα και να έχουν ευκρινή ηµεροµηνία και σφραγίδα ιατρού.

5. Τα αθλήματα είναι υποχρεωτικά για όλες τις Στρατιωτικές Σχολές;

Όποια στρατιωτική σχολή και αν επιλέξεις, πρέπει να γνωρίζεις ότι είναι υποχρεωτικό να “πιάσεις” τα όρια σε όλα τα αγωνίσματα, χωρίς όμως η επίδοση σου να σου προσφέρει παραπάνω μόρια. Αν υπάρξει περίπτωση η επίδοση σου να μην καλύπτει τα όρια έστω και σε ένα άθλημα, τότε “κόβεσαι” και δεν μπορείς να δηλώσεις τις στρατιωτικές σχολές στο μηχανογραφικό σου. Τα όρια των αθλημάτων είναι τα εξής:

Αγωνίσματα

Σ.Σ.Ε. - Όπλα | Σ.Ν.Δ. |

Σ.Ι.-Ιπτάμενοι | Σ.Μ.Υ. - Όπλα

Σ.Σ.Ε. - Σώματα | Σ.Ι. - Μηχανικοί | Σ.Σ.Α.Σ. | Σ.Α.Ν. | Σ.Μ.Υ. - Σώματα |

Σ.Μ.Υ.Ν. | Σ.Μ.Υ.Α.

Δρόμος 100m

16΄΄

17΄΄

Δρόμος 1000m

4΄ και 20΄΄

4΄και 30΄΄

Άλμα σε ύψος με φόρα

1,05m

1,00m

Άλμα σε μήκος με φόρα

3,60m

3,60m

Ρίψη σφαίρας

(Μέσος όρος ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι)

 

4,50m

 

4,40m

 

 

Ελεύθερη Κολύμβηση 50m

6. Για ποιες στρατιωτικές σχολές είναι υποχρεωτικό το πτυχίο Αγγλικών επιπέδου B2;

Μόνον, οι υποψήφιοι της Σχολής Ικάρων (όλων των τµηµάτων της) πρέπει να γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα σε επίπεδο Β2 (καλή γνώση) του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Γλωσσομάθειας και η γνώση αυτή πρέπει να βεβαιώνεται µε το αντίστοιχο πιστοποιητικό αναγνωρισμένο από το κράτος, όπως προβλέπεται από την κείμενη νοµοθεσία. Σε περίπτωση που έχουν συμμετάσχει επιτυχώς στις εξετάσεις Αγγλικής Γλώσσας και δεν τους έχει αποσταλεί το πτυχίο, γίνεται δεκτή βεβαίωση του αρµόδιου φορέα διεξαγωγής  των εξετάσεων που να πιστοποιεί την επιτυχή συμμετοχή τους στις εξετάσεις. Ο εν λόγω τίτλος σπουδών κατατίθεται υποχρεωτικά κατά την ημερομηνία κατάταξής τους. Θα γίνονται δεκτά πρωτότυπα πτυχία Αγγλικής Γλώσσας ή επικυρωμένα αντίγραφα αυτών από τα ινστιτούτα ή τους φορείς διεξαγωγής των εξετάσεων-χορηγήσεως τίτλων ή από δικηγόρο, µη μεταφρασμένα (αφορά στην κατάθεσή τους κατά τη φάση της υποβολής δικαιολογητικών, των υποψηφίων της ΣΙ) ή φωτοαντίγραφα των ανωτέρω στα οποία να είναι ευδιάκριτη η επικύρωση αυτών. Οι επιτυχόντες/ούσες κατά την κατάταξή τους θα πρέπει να καταθέσουν µμεταφρασμένα τα πτυχία Αγγλικής Γλώσσας.

7. Υπάρχουν ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι) στις Στρατιωτικές Σχολές;

Εκτός από την κατηγορία Ελλήνων του Εξωτερικού, υπάρχουν 2 ειδικές κατηγορίες υποψηφίων

Α. Ειδική Κατηγορία 3648/Α΄

Επί του εκάστοτε καθοριζόμενου αριθµού εισακτέων και µέχρι ποσοστού τριάντα πέντε επί τοις εκατό (35%), εισάγονται, κατά σειρά επιτυχίας τα τέκνα πολυτέκνων και τα τέκνα οικογενειών µε τρία παιδιά.

 

Β. Ειδική Κατηγορία 3648/Β΄

Επί του ανωτέρω ποσοστού (35%) και μέχρι ποσοστού δέκα επί τοις εκατό (10%) επ’ αυτού, σε κάθε περίπτωση όμως, τουλάχιστον ένα άτομο, εισάγονται, κατά σειρά επιτυχίας: α. Τέκνα ή αδελφοί αναπήρων και τραυματισθέντων σε πολεμικές επιχειρήσεις, καθώς και στρατιωτικών και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ειρηνικής περιόδου, οι οποίοι έχουν αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά επί τοις εκατό (67%) και άνω, λόγω παθήσεώς τους σε διατεταγμένη υπηρεσία και ένεκα αυτής, β. Τέκνα των θανόντων στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων στον πόλεμο ή στην ειρήνη κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, γ. Τέκνα Ελλήνων Μόνιμων Στρατιωτικών, εφέδρων και κληρωτών οπλιτών, που συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στα πολεμικά γεγονότα της χρονικής περιόδου από την 20ή Ιουλίου έως την 20ή Αυγούστου 1974 στην Κύπρο, καθώς και στα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1964 στην Τυληρία και Λευκωσία και το 1967 στην Κοφίνου και τους Αγίους Θεοδώρους της Κύπρου.

 

8. Ποια είναι τα όρια ύψους και όρια βάρους στις Στρατιωτικές Σχολές;

Ύψος: Κρίνονται ακατάλληλοι για είσοδο σε Α.Σ.Ε.Ι.-Α.Σ.Σ.Υ. όσοι άνδρες έχουν ανάστημα μικρότερο από ένα μέτρο και εβδομήντα εκατοστά (1,70 μ.) και όσες γυναίκες έχουν ανάστημα μικρότερο από ένα μέτρο και εξήντα εκατοστά (1,60 μ.).

Βάρος: Οι άντρες υποψήφιοι πρέπει να έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος (δηλαδή το πηλίκο του σωματικού βάρους τους σε χιλιόγραμμα προς το τετράγωνο του ύψους τους σε μέτρα), μεταξύ 19-27 Kg/m2, ενώ για τις γυναίκες ο Δείκτης Μάζας Σώματος πρέπει να είναι μεταξύ 18-26 Kg/m2. Παράδειγμα: Ένας υποψήφιος με ύψος 1,75 μέτρα και βάρος 74 κιλά έχει Δ.Μ.Σ. 74/(1,75 x 1,75) = 24,16 Kg/m2. Προσοχή: κατά την κατάταξη των επιτυχόντων στην αντίστοιχη Σχολή, απαιτείται από αυτούς η τήρηση των τιθέμενων ορίων εισαγωγής, του Δείκτη Μάζα Σώματος (Δ.Μ.Σ.). 

9. Οι υποψήφιοι του 10% είναι υποχρεωτικό να υποβληθούν ξανά σε όλες τις εξετάσεις και δοκιμασίες για να δηλώσουν τις Στρατιωτικές Σχολές;

Ναι, συμπληρώνουν κανονικά την αίτηση έως 19 Μαΐου 2017 και υποβάλλονται κανονικά στις δοκιμασίες εκ νέου ενώ υποβάλλονται και σε όλες τις προβλεπόμενες ιατρικές εξετάσεις, όπως ισχύει και με τους υποψήφιους του 90% των εισακτέων.

10. Είναι δυνατόν τα αποτελέσματα των αγωνισμάτων των Στρατιωτικών Σχολών να ισχύουν και για τις Αστυνομικές Σχολές και την Πυροσβεστική Ακαδημία;

Σύμφωνα και με την περσινή προκήρυξη της Αστυνομικής και Πυροσβεστική Ακαδημίας, είχες τη δυνατότητα να παραδώσεις τα αποτελέσματα των δοκιμασιών στις Στρατιωτικές Σχολές και στην Αστυνομική Ακαδημία και την Πυροσβεστική, αλλά με την προϋπόθεση ότι είχες δηλώσει έστω και μια σχολή Υπαξιωματικών στην αίτηση σου για τις Στρατιωτικές Σχολές.

 

Αρχείο