Skip to main content

Logistics - τα Επαγγέλματα του Μέλλοντος

Blog  6471

Έντεκα επαγγέλματα με τις καλύτερες προοπτικές πλήρους απασχόλησης, στη χώρα μας, παρουσίασε ο Σ.Ε.Β (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) με αφορμή έρευνα που διεξήχθη σε επιχειρήσεις- μέλη του. Μείζονος σημασίας, για την αγορά εργασίας και τους δυνάμει υποψήφιους εργαζόμενους, κρίνεται το γεγονός ότι το υπάρχον εργατικό δυναμικό σε αυτούς τους τομείς δεν επαρκεί για να ικανοποιήσει τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα τόσο οι μισθοί όσο και η απασχόληση σε αυτά τα αντικείμενα έχουν αυξηθεί ικανοποιητικά τα τελευταία χρόνια με ρυθμούς συγκριτικά καλύτερους σε σχέση με άλλους κλάδους της οικονομίας. Επιπρόσθετα, κοινό γνώρισμα αυτών των έντεκα ειδικοτήτων είναι ότι αφενός βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογίας και αφετέρου οι προοπτικές μελλοντικής απασχόλησης είναι αισιόδοξες. Μία από τις έντεκα «περιβόητες» ειδικότητες είναι το Στέλεχος Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Τι είναι, όμως, η Διοίκηση Συστημάτων Εφοδιασμού (γνωστή και ως Logistics);



Η Διοίκηση Συστημάτων Εφοδιασμού (Logistics) είναι μια διαδικασία σχεδιασμού, υλοποίησης και ελέγχου της αποτελεσματικής ροής και αποθήκευσης προϊόντων, υπηρεσιών από την αρχική παραγγελία μέχρι την τελική παράδοση. Κάθε σύγχρονη οικονομική μονάδα επιδιώκει την μεγιστοποίηση της αξίας των αγαθών/υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες της. Η εφαρμογή των Logistics για μία επιχείρηση σημαίνει τα μεταφορικά μέσα που θα αξιοποιήσει προκειμένου να μεταφερθεί το προϊόν από και προς την επιχείρηση, η διαχείριση των διανομών, ο καθορισμών δηλαδή χρόνων παράδοσης, οι αποθηκευτικοί χώροι, τα αποτελέσματα, η ιχνηλασιμότητα, που αποτελεί την αποτίμηση του τι έχει διαθέσει η επιχείρηση και που, αλλά και τι ακριβώς έχει προμηθευτεί από εξωτερικούς συνεργάτες, τις προμήθειες, το προσωπικό και την εκπαίδευσή του, τις εγκαταστάσεις, την ανάπτυξη γραπτών οδηγιών και διαδικασιών για όλες τις προαπαιτούμενες δραστηριότητες και τέλος, ένα σύστημα με βάση το οποίο θα επεξεργάζονται και θα αξιοποιούνται όλες οι, απαραίτητες για τα Logistics, πληροφορίες.

Ο κλάδος των Logistics προσέλκυσε επενδύσεις 667 εκατομμύρια € στην Ευρώπη τα 4 τελευταία χρόνια, ενώ στην Ελλάδα παράγει το 6% περίπου του ΑΕΠ, ή το 9,5%, συμπεριλαμβανομένων των ιδίων των υπηρεσιών Logistics που παρέχονται εσωτερικά από πολλές εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις και απασχολεί σήμερα περίπου 200.000 εργαζόμενους, ήτοι 4,7% των συνολικά απασχολούμενων στη χώρα. Παραδείγματα εταιρειών Logistics παγκοσμίως είναι η Walmart, η FedEx, η Ups και η Dhl, ενώ στη χώρα μας η FDL Group, η Goldair Cargo, η Intertrans, η Orphee Beinoglou και η Alpha Intermodal.

Προκειμένου να ασχοληθεί κανείς με τον κλάδο απαιτούνται προπτυχιακές σπουδές στα συναφή πανεπιστημιακά τμήματα όπως Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος) και Διοίκηση Γεωργικών Επιχειρήσεων & Συστημάτων Εφοδιασμού (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), ή μεταπτυχιακές σπουδές για παράδειγμα στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ με αντικείμενο «Logistics & Διοίκηση Αλυσίδας Εφοδιασμού».

 

Πηγή: Employ

Bloggers