Το Εκπαιδευτικό Σύστημα Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
Το Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Κ.Ε.Π.) του Οργανισμού μας, θέλοντας να σας πληροφορήσουμε για το πως διαμορφώνεται το Εκπαιδευτικό Σύστημα που θα ισχύσει το τρέχον σχολικό έτος 2020-2021, σας παρουσιάζουμε έναν σύντομο και επεξηγηματικό οδηγό ανά τάξη.
Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Το ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου για τους μαθητές περιλαμβάνει μαθήματα Γενικής Παιδείας 14 ωρών και Ομάδας Προσανατολισμού 18 ωρών. Από φέτος οι τέσσερις Ομάδες Προσανατολισμού -Επιστημονικά Πεδία γίνονται τρεις καθώς έχουμε συγχώνευση του 2ου με το 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Ακολουθούν τα Επιστημονικά πεδία με τα εξής πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα:
- Ανθρωπιστικών Σπουδών
- Νέα Ελληνικά
- Αρχαία Ελληνικά
- Ιστορία
- Κοινωνιολογία
- Θετικών Σπουδών & Σπουδών Υγείας
- Νέα Ελληνικά
- Φυσική
- Χημεία
- Μαθηματικά (για Θετικές Σπουδές) ή Βιολογία (για Σπουδές Υγείας)
- Σπουδών Οικονομίας - Πληροφορικής
- Νέα Ελληνικά
- Μαθηματικά
- ΑΟΘ
- Πληροφορική
Σε όλες τις Ομάδες Προσανατολισμού εξετάζεται το μάθημα των Νέων Ελληνικών (Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία). Η Υπουργός τόνισε ότι οι συντελεστές βαρύτητας στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα επανέρχονται στον υπολογισμό μορίων σε δύο μαθήματα με στόχο να αποφευχθούν τα κακώς κείμενα της απαλοιφής τους και να ευθυγραμμιστούν οι εξετάσεις με το ειδικότερο αντικείμενο κάθε πανεπιστημιακού τμήματος.Ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη υπουργική απόφαση.
Οι μαθητές της Γ` τάξης Ημερήσιου και Εσπερινού ΓΕ.Λ. με την έναρξη του σχολικού έτους και όχι αργότερα της 20ης Σεπτεμβρίου επιβεβαιώνουν οριστικά την αρχική δήλωση Ομάδας Προσανατολισμού, που έχουν υποβάλει στη σχολική τους μονάδα, προ της λήξης του προηγούμενουδιδακτικούέτους.Κάθεμαθητήςεπιλεγείυποχρεωτικάμία (1) Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού και ένα (1) Επιστημονικό Πεδίο. Ειδικά οι μαθητές που επιλέγουν την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας επιλέγουν επιπλέον είτε το μάθημα των Μαθηματικών είτε το μάθημα της Βιολογίας.
Από το 2021-2022 οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο σε Λατινικά αντί της Κοινωνιολογίας. Τα Λατινικά εισάγονται στο πρόγραμμα σπουδών από τη φετινή Β΄ Λυκείου με το παλιό βιβλίο (τεύχος Α΄) και ύλη που αναμένεται να ανακοινωθεί. Οι μαθητές της φετινή Γ΄ Λυκείου που θα δώσουν Πανελλαδικές το 2021 θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας.
Συντελεστές Βαρύτητας
Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και εφεξής, ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής:
Το άθροισμα των γραπτών βαθμών στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται επί δύο (2). Στη συνέχεια, στο γινόμενο αυτό προστίθενται τα γινόμενα των γραπτών βαθμών των δύο μαθημάτων με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, όπως ορίζονται παρακάτω. Το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται με το εκατό (100).
Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στις Σχολές, στα Τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις τμημάτων που είναι ενταγμένα σε κάθε ένα από τα Επιστημονικά Πεδία θα υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού που ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, ως ακολούθως:
- Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών
1ο Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες:
α) Αρχαία Ελληνικά Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)
β) Ιστορία Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)
- Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας
2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και τεχνολογικές επιστήμες.
α) Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)
β) Φυσική Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)
3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και ζωής:
α) Βιολογία Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)
β) Χημεία Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)
- Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής
4ο Επιστημονικό Πεδίο: επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής:
α) Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)
β) Οικονομία Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)
Οι απόφοιτοι παλαιοτέρων ετών μπορούν να συμμετέχουν κανονικά στις πανελλαδικές εξετάσεις όπως και σήμερα. Επίσης εξακολουθεί να ισχύει η δυνατότητα υποβολής μηχανογραφικού για δύο χρονιές μετά την εξέταση στις πανελλαδικές με την κατηγορία του 10%.Η ύλη για τους αποφοίτους της σχολικής χρονιάς 2020-2021 έχει ανακοινωθεί ήδη από τις 22 Ιουλίου με την ένδειξη “Καθορισμός εξεταστέας ύλης για το έτος 2021 για τα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποφοίτων Γ΄ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Γ΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου”. Ως “απόφοιτοι” θεωρούνται όσοι θα φοιτήσουν στη Γ΄Λυκείου το σχολικό έτος που διανύουμε τώρα.
Συνολικά οι μαθητές/τριες θα παρακολουθούν 32 διδακτικές ώρες την εβδομάδα στη Γ΄ τάξη του Ημερήσιου Λυκείου:
14 ώρες μαθημάτων Γενικής Παιδείας,
18 ώρες Μαθημάτων Προσανατολισμού.
Τα Μαθήματα Προσανατολισμού είναι τρία (3), διαφορετικά για κάθε επιστημονικό πεδίο (αναφέρονται πιο πάνω) και είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενα. Κάθε ένα μάθημα Προσανατολισμού διδάσκεται 6 ώρες την εβδομάδα.
Τα Μαθήματα Γενικής Παιδείας είναι:
Θρησκευτικά (1 ώρα)
Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία (πανελλαδικώς εξεταζόμενο, 6 ώρες)
Μαθηματικά ή Ιστορία (2 ώρες)
Φυσική Αγωγή (3 ώρες)
Αγγλικά (2 ώρες)
Οι ΑΛΛΑΓΕΣ στη Γ΄ Λυκείου:
Η Φυσική Αγωγή γίνεται 3 ώρες από 2 ώρες, τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού από 7ωρα γίνονται 6ωρα, ενώ προστέθηκαν και 2 ώρες Μαθηματικά (το διδάσκονται οι μαθητές που επιλέγουν την Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) ή Ιστορία (το διδάσκονται οι μαθητές που επιλέγουν την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας και την Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής).
Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Το ωρολόγιο πρόγραμμα της Β΄ τάξης Γενικού Λυκείου για τους μαθητές περιλαμβάνει μαθήματα Γενικής Παιδείας 30 ωρών και Ομάδας Προσανατολισμού 5 ωρών. Συγκεκριμένα οι μαθητές θα παρακολουθούν εβδομαδιαίως:
Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας είναι:
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (4 ώρες)
Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (2 ώρες)
Άλγεβρα (3 ώρες)
Γεωμετρία (2 ώρες)
Φυσική (2 ώρες)
Χημεία (2 ώρες)
Βιολογία (2 ώρες)
Ιστορία (2 ώρες)
Φιλοσοφία (2 ώρες)
Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ (1 ώρα)
Αγγλικά (2 ώρες)
Θρησκευτικά (1 ώρα)
Γαλλικά ή Γερμανικά (2 ώρες)
Φυσική Αγωγή (2 ώρα)
Τα Μαθήματα Προσανατολισμού είναι:
Ανθρωπιστικές Σπουδές:
Αρχαία Ελληνική Γλώσσα & Γραμματεία (3 ώρες)
Λατινικά(2 ώρες)
Στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών καταργείται το 2ωρο μάθημα Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών και στη θέση του ξεκινούν 2 ώρες Λατινικά.
Θετικές Σπουδές:
Μαθηματικά (3 ώρες)
Φυσική (2 ώρες)
Οι ΑΛΛΑΓΕΣ στη Β΄ Λυκείου:
Καταργούνται το μάθημα Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία (2 ώρες) καθώς και το μάθημα Ερευνητικές δημιουργικές δραστηριότητες (1 ώρα)
Το μάθημα Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ από 1 ώρα γίνεται 2 ώρες. Οι 2 ώρες Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά ή Γαλλικά ή Γερμανικά) γίνονται 2 ώρες Αγγλικά και 1 ώρα 2η Ξένη Γλώσσα (Γαλλικά ή Γερμανικά).
Η Φυσική Αγωγή από 1 ώρα γίνεται 2 ώρες.
Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Τα μαθήματα της Α΄ τάξης Γενικού Λυκείου κατανέμονται σε δύο (2) ομάδες:
α) Η ομάδα Α΄ περιλαμβάνει τα μαθήματα Γενικής Παιδείας που εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις και είναι τα εξής:
Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
Άλγεβρα
Γεωμετρία
Ιστορία
Φυσική
Χημεία
Πολιτική Παιδεία
β) Η ομάδα Β΄ περιλαμβάνει τα υπόλοιπα μαθήματα Γενικής Παιδείας και τα μαθήματα Επιλογής, τα οποία δεν εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις.
Τα μαθήματα της Α΄ τάξης (συνολικά 35 ώρες/εβδομάδα) είναι:
Γενικής Παιδείας
Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (5 ώρες)
Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (4 ώρες)
Άλγεβρα (3 ώρες)
Γεωμετρία (2 ώρες)
Φυσική (2 ώρες)
Χημεία (2 ώρες)
Βιολογία (2 ώρες)
Ιστορία (2 ώρες)
Πολιτική Παιδεία (2ώρες)
Θρησκευτικά (2 ώρες)
Αγγλικά (3 ώρες)
2ηΞένη Γλώσσα [Γαλλικά ή Γερμανικά] (2 ώρες)
Φυσική Αγωγή (2 ώρες)
Εφαρμογές Πληροφορικής (2 ώρες)
Οι ΑΛΛΑΓΕΣ στην Α΄ Λυκείου:
Καταργούνται τα μαθήματα επιλογής (2 ώρες) και οι Ερευνητικές δημιουργικές δραστηριότητες (2 ώρες). Το μάθημα της Πληροφορικής από μάθημα επιλογής 2 ώρες γίνεται βασικό μάθημα 2 ώρες.
Οι 2 ώρες Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά ή Γαλλικά ή Γερμανικά) γίνονται 3 ώρες Αγγλικά και 2 ώρες 2η Ξένη Γλώσσα (Γαλλικά ή Γερμανικά).
Το μάθημα Πολιτική Παιδεία από 3 ώρες γίνεται 2 ώρες.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ
Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο η Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας τίθεται σε ισχύ για κάθε τύπο Λυκείου από το νέο σχολικό έτος 2020-2021 για την Α′ τάξη, από το σχολικό έτος 2021-2022 για τη Β′ τάξη και από το σχολικό έτος 2022- 2023 για τη Γ′ τάξη.
Για τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στις προαγωγικές εξετάσεις της Α′ και Β′ τάξης κάθε τύπου Λυκείου και στις απολυτήριες εξετάσεις της Γ′ τάξης κάθε τύπου Λυκείου, τα θέματα των εξετάσεων ορίζονται κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) με τυχαία επιλογή από Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (Τ.Θ.Δ.Δ.) και κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες το αντίστοιχο μάθημα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.
Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Από τη φετινή χρονιά στο Γυμνάσιο τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα αυξάνονται από τέσσερα σε επτά. Συγκεκριμένα οι μαθητές θα εξετάζονται σε:
– Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (σε 3ωρη συνεξέταση)
– Ιστορία
– Φυσική
– Μαθηματικά
– Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και
Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από Μετάφραση) ( σε 3ωρη συνεξέταση)
– Βιολογία
– Αγγλικά
Σε Γυμνάσιο και Λύκειο οι μαθητές θα προάγονται/απολύονται με μέσο όρο τουλάχιστον 10 αντί για 9,5 που ίσχυε έως σήμερα ή 13 και έως τέσσερα μαθήματα κάτω από τη βάση. Επαναληπτικές εξετάσεις θα γίνονται μόνο τον Σεπτέμβρη.
Οι μαθητές των Α′ και Β′ τάξεων του Γενικού Λυκείου, που δεν επιτυγχάνουν τον Γ.Μ.Ο.τουλάχιστον δέκα (10) , παραπέμπονται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, πριν την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους, σε ειδική εξεταστική περίοδο, για να εξεταστούν στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός επίδοσης είναι μικρότερος από δέκα (10).