Οδηγός Σπουδών ΕΠΑ.Λ.
Τα Επαγγελματικά Λύκεια (Δημόσια ή Ιδιωτικά, σύμφωνα με το πλαίσιο λειτουργίας των Ιδιωτικών Σχολείων - ν.682/1977) ιδρύονται αποκλειστικά από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και διακρίνονται σε Ημερήσια και Εσπερινά. Μέγιστο όριο ηλικίας φοίτησης στα Ημερήσια Επαγγελματικά Λύκεια είναι το εικοστό έτος συμπληρωμένο προ της ημερομηνίας φοίτησης με την έναρξη εκάστου σχολικού έτους. Ελάχιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια είναι τα δεκαέξι έτη.
Οι ρυθμίσεις οργάνωσης και λειτουργίας των ΕΠΑ.Λ. ισχύουν και για τους μαθητές των ιδιωτικών ΕΠΑ.Λ.
Κύκλοι Σπουδών ΕΠΑ.Λ: Το Επαγγελματικό Λύκειο προσφέρει δύο κύκλους σπουδών, οι οποίοι ανήκουν στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα:
α. τον Δευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών (Α', Β' και Γ' τάξεις) και
β. τον Μεταδευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών, δηλαδή την Τάξη Μαθητείας (Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στο Χώρο Εργασίας).
Α' τάξη: Στην Α’ Τάξη εγγράφονται χωρίς εξετάσεις, οι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου ή άλλου ισότιμου τίτλου. Οι μαθητές της Α' τάξης είναι σε γενικές γραμμές τάξη Γενικής Παιδείας. Οι μαθητές παρακολουθούν μαθήματα Γενικής Παιδείας, μαθήματα Προσανατολισμού και μαθήματα Επιλογής που οδηγούν στους τομείς και τις ειδικότητες της Β' και της Γ' Τάξης του Νέου Επαγγελματικού Λυκείου τα επόμενα χρόνια.
Β' τάξη & Τομείς ΕΠΑ.Λ: Στη Β' τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από την Α' τάξη του Γενικού ή του Επαγγελματικού Λυκείου. Οι μαθητές στη Β΄ τάξη επιλέγουν τον Τομέα που επιθυμούν να παρακολουθήσουν και παρακολουθούν μαθήματα Γενικής Παιδείας και τα Τεχνολογικά - Επαγγελματικά μαθήματα του τομέα τους.
ΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΑΛ
- ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ
- ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ
- ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
- ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
- ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
- ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
- ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ- ΕΥΕΞΙΑΣ
- ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Γ' τάξη & Απολυτήριο ή Πτυχίο ΕΠΑ.Λ: Στη Γ' τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από τη Β' τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου. Οι μαθητές στη Γ' τάξη επιλέγουν Ειδικότητα και παρακολουθούν μαθήματα Γενικής Παιδείας και Ειδικότητας.
Στους αποφοίτους του «Δευτεροβάθμιου Κύκλου Σπουδών» χορηγείται:
α. Απολυτήριο Λυκείου (ισότιμο με το Απολυτήριο Γενικού Λυκείου) μετά τις ενδοσχολικές εξετάσεις, και
β. Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 3, μετά από ενδοσχολικές εξετάσεις στο ΕΠΑΛ.
Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Οι απόφοιτοι του ΕΠΑ.Λ. που επιθυμούν να φοιτήσουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εξετάζονται, σε πανελλαδικές εξετάσεις, στα Νέα Ελληνικά, τα Μαθηματικά και σε 2 μαθήματα της Ειδικότητάς τους.
Οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ διεξάγονται, μετά την απόλυση του μαθητή από το Επαγγελματικό Λύκειο, σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα από την εξεταστέα ύλη της τάξης αυτής που προκύπτουν αποκλειστικά από κεντρική επιτροπή εξετάσεων.
Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής: Από το 2021 ισχύει η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) ως προϋπόθεση για να έχει πρόσβαση ένας υποψήφιος σε ένα τμήμα ή σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Υπάρχει Ελάχιστη Βάση (ΕΒΕ) για κάθε τμήμα και για κάθε Ειδικό Μάθημα.
Για να έχει πρόσβαση ένας υποψήφιος σε ένα τμήμα θα πρέπει να πληροί το κριτήριο της ΕΒΕ και για το τμήμα και για το Ειδικό Μάθημα, στην περίπτωση που για την πρόσβαση στο τμήμα απαιτείται η εξέταση και σε ένα ή δύο Ειδικά Μαθήματα.
Οι ΕΒΕ (Τμήματος και Ειδικού Μαθήματος) δεν καταργούν τη γνωστή Βάση Εισαγωγής, που εξακολουθεί να ισχύει, για την εισαγωγή σε κάποιο τμήμα και διαμορφώνονται από τις διαθέσιμες θέσεις εισακτέων και τις προτιμήσεις των υποψηφίων. Απλά, ο αριθμός των υποψηφίων είναι μειωμένος, διότι δε θα έχουν πρόσβαση, συνολικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή σε αριθμό τμημάτων, οι υποψήφιοι που δεν πληρούν το κριτήριο της ΕΒΕ.
Μηχανογραφικό και για τα Δημόσια ΙΕΚ: Ο κάθε υποψήφιος, παράλληλα με το Μηχανογραφικό Δελτίο του για εισαγωγή σε κάποιο ΑΕΙ (βάσει της επίδοσής του στις Πανελλαδικές εξετάσεις) μπορεί να υποβάλλει και ένα δεύτερο Μηχανογραφικό Δελτίο για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ.
Τάξη Μαθητείας - Μεταλυκειακό Έτος (4ο Έτος ΕΠΑΛ): Οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ που δεν επιθυμούν να φοιτήσουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μπορούν να παρακολουθήσουν την Τάξη Μαθητείας (εκπαίδευση στο χώρο εργασίας). Οι απόφοιτοι της Τάξης Μαθητείας λαμβάνουν Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 4 από το Υπουργείο Παιδείας και τον ΟΑΕΔ από κοινού, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους.