Οδηγός Σπουδών Γενικού Λυκείου
Η φοίτηση στο Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ) περιλαμβάνει τρεις τάξεις: την Α’, τη Β’ και τη Γ’ τάξη.
Η Α′ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας τριάντα πέντε (35) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών για τα εσπερινά λύκεια.
Στη Β΄ Τάξη του Ημερησίου Γενικού Λυκείου εγγράφονται οι προαγόμενοι από την Α΄ Τάξη του Γενικού ή του Επαγγελματικού Λυκείου. Στη Β΄ Τάξη, οι μαθητές πρέπει να επιλέξουν μια από τις δύο Ομάδες Προσανατολισμού (Ο.Π.): Ανθρωπιστικών ή Θετικών Σπουδών της τάξης.
Στη Β′ Τάξη εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και (2) μαθήματα Ομάδα Προσανατολισμού, είτε Ανθρωπιστικών, είτε Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως, για κάθε ομάδα.
Στη Γ΄ τάξη του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου οι Ομάδες προσανατολισμού γίνονται τρεις: Ανθρωπιστικών Σπουδών, Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Οι μαθητές παρακολουθούν εβδομαδιαίως 32 ώρες μαθημάτων: 14 ώρες μαθημάτων γενικής παιδείας και 18 ώρες Μαθημάτων Προσανατολισμού:.
Τα Μαθήματα Προσανατολισμού είναι τρία (3) και είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενα.
- Για τις Ανθρωπιστικές σπουδές είναι : ΑΡΧΑΙΑ, ΛΑΤΙΝΙΚΑ , ΙΣΤΟΡΙΑ και οδηγεί σε επιλογές σχολών από το 1ο επιστημονικό πεδίο
- Για τις Θετικές σπουδές είναι : ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΦΥΣΙΚΗ, ΧΗΜΕΙΑ και οδηγεί σε επιλογές σχολών από το 2ο επιστημονικό πεδίο
- Για τις σπουδές Υγείας είναι: ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΦΥΣΙΚΗ, ΧΗΜΕΙΑ και οδηγεί σε επιλογές σχολών από το 3ο επιστημονικό πεδίο
- Για τις σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής είναι: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ και οδηγεί σε επιλογές σχολών από το 4ο επιστημονικό πεδίο
Το 4ο μάθημα που εξετάζονται Πανελλαδικά όλοι οι υποψήφιοι είναι η ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, το οποίο είναι γενικής παιδείας.
Επίσης Πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα είναι και τα ειδικά μαθήματα για συγκεκριμένες σχολές που έχουν απαραίτητη προϋπόθεση την επιτυχημένη εξέταση σε αυτά για να μπορεί ο/η υποψήφιος/α να τις δηλώσει στο μηχανογραφικό δελτίο.
Τα ειδικά μαθήματα στα οποία απαιτείται εξέταση και τα αντίστοιχα τμήματα στα οποία απαιτείται η εξέταση αυτή είναι:
- Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο, στα τμήματα: Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας, Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής.
- Ελεύθερο Σχέδιο, στο τμήμα: Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ΠΑ.Δ.Α.
- Αρμονία και Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων, στα τμήματα: Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ και ΑΠΘ.
- Ξένη Γλώσσα, αντίστοιχη με την κατεύθυνση, στα τμήματα: Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας.
- Δύο από τις τρεις ξένες γλώσσες: Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, στο τμήμα: Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιόνιου Πανεπιστημίου.
- Μια από τις τέσσερις ξένες γλώσσες: Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, στα τμήματα: Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ΕΚΠΑ, Επικοινωνίας Μέσων & Πολιτισμού Παντείου, Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων Δυτ. Μακεδονίας, Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας ΑΠΘ, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίων Μακεδονίας και Πειραιά, Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών Παντείου, Διοίκησης Τουρισμού ΠΑ.Δ.Α. και Πατρών, Τουρισμού Ιόνιου Πανεπιστημίου και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (ΑΣΤΕΚ) και Ρόδου (ΑΣΤΕΡ).
- Αγγλική Γλώσσα, στα τμήματα: Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιά, Τουριστικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιά, Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού Πανεπιστημίου Αιγαίου KAI Τουρισμού Ιόνιου Πανεπιστημίου.
- Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία και Μουσική Αντίληψη και Γνώση στα τμήματα: Μουσικών Σπουδών Ιόνιου Πανεπιστημίου και Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Εισαγωγή με Ειδικές Εξετάσεις)
Για την εισαγωγή στα τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού απαιτείται υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία σε αγωνίσματα κλασικού αθλητισμού ή/και κολύμβησης.
Ειδικότερα, όσοι επιθυμούν την εισαγωγή τους στα ΤΕΦΑΑ απαιτείται να υποβληθούν σε:
- Παθολογικές, οφθαλμολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις.
- Πρακτική δοκιμασία στα τρία από τα τέσσερα αγωνίσματα, τα οποία είναι: για τα μεν αγόρια: Δρόμος 400 μ., Άλμα εις μήκος, Σφαιροβολία (βάρος σφαίρας 6 Kg) και 50 μ. Κολύμβησης (ελεύθερο), για τα δε κορίτσια: Δρόμος 200 μ., Άλμα εις μήκος, Σφαιροβολία (βάρος σφαίρας 4 Kg) και 50 μ. Κολύμβησης (ελεύθερο). Η βαθμολογία της πρακτικής δοκιμασίας υπολογίζεται στα μόρια πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με συντελεστή βαρύτητας 2 (αντιστοιχεί σε 20% επιπλέον του συνολικού αριθμού μορίων πρόσβασης που προκύπτουν από το Γενικό Βαθμό Πρόσβασης και τους βαθμούς των μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας).
Τα παραπάνω αγωνίσματα διεξάγονται σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς. Στο άλμα σε μήκος και στη σφαιροβολία οι υποψήφιοι δικαιούνται τρεις (3) προσπάθειες, από τις οποίες βαθμολογείται η καλύτερη. Ο μέσος όρος της βαθμολογίας των αγωνισμάτων πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή 2 για τον υπολογισμό των μορίων.
Από το 2021 θεσπίστηκε η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) ως προϋπόθεση για να έχει πρόσβαση ένας υποψήφιος σε ένα τμήμα ή σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Υπάρχει Ελάχιστη Βάση (ΕΒΕ) για κάθε τμήμα και για κάθε Ειδικό Μάθημα.