Skip to main content

Αναπτύσσω προσόντα - Βγαίνω νικητής στον επαγγελματικό στίβο

Την Κυριακή, 3 Απριλίου 2016, και ώρα 10.30 π.μ. έλαβε χώρα στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης ‘‘Μίκης Θεοδωράκης’’, η πολυαναμενόμενη Ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού: «Επιλέγω Σπουδές & Επάγγελμα: Αναπτύσσω Προσόντα – Βγαίνω νικητής στον επαγγελματικό στίβο» υπό την αιγίδα του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης  και με χορηγούς τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ΡΟΜΒΟ και το New York College.

Η εκδήλωση απευθυνόταν σε μαθητές της Α’,  Β΄ και Γ΄ Λυκείου και στους γονείς τους, καθώς και σε εκπαιδευτικούς. Η προσέλευση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη, ξεπερνούσε τα 650 άτομα, με αποτέλεσμα να μην χωράει κυριολεκτικά ο κόσμος  μέσα στο συνεδριακό κέντρο και να κάθεται στα σκαλιά ή όρθιος.

Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο καταξιωμένος δημοσιογράφος και δημότης Αργυρούπολης κος. Καμπουράκης Δημήτρης, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού και τα θέματα που πραγματευόταν. Δεν παρέλειψε μάλιστα, πολλές φορές, να παρεμβαίνει και να εκφράζει τις απορίες του κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων. Αφού έκανε μία καίρια έναρξη για την κρίση της χώρας και της δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι στο να βρουν εργασία, έδωσε το βήμα στους σημαντικούς προσκεκλημένους που μας τίμησαν με την παρουσία τους προκειμένου να απευθύνουν χαιρετισμό. Τον εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης και παλιός μαθητής του ΡΟΜΒΟΥ κος. Κωνσταντάτος Γιάννης, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι ο Δήμος να αναλαμβάνει τέτοιες εκδηλώσεις, οι οποίες να οργανώνονται άρτια, όπως η συγκεκριμένη που οργανώθηκε από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ΡΟΜΒΟ που διαγράφει λαμπρή πορεία εδώ και 36 χρόνια τόσο στην Αργυρούπολη από όπου ξεκίνησε, όσο και στις γύρω περιοχές. Στην συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κος. Ιασωνίδης Φώτης, επισημαίνοντας την ανάγκη για επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων, και πως τέτοιες ενέργειες όπως η σημερινή είναι σημαντικό να γίνονται, κάτι που το απέδειξε και η αθρόα συμμετοχή του κόσμου. Από το Δήμο Ηλιούπολης το λόγο ανέλαβε ο Δημοτικό Σύμβουλος , πρώην μαθητής και νυν καθηγητής του ΡΟΜΒΟΥ κος. Ψυρρόπουλος Στάθης ο οποίος αναγνώρισε πως αν στη ζωή σου θέλεις να πετύχεις και να είσαι ευτυχισμένος θα πρέπει να αγαπάς το επάγγελμα που διάλεξες να κάνεις. Τέλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας και Α' Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κος. Λεβετσοβιτης Νίκος απηύθυνε κι αυτός χαιρετισμό και μίλησε για τους νέους και την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας.

Πρώτος εισηγητής της εκδήλωσης ήταν ο κος. Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης, Συντονιστής Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας ΕΚΠΑ και Υπεύθυνος Εκπαίδευσης του Προγράμματος “Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων” . Μίλησε στους νέους για τις ικανότητες και τις δεξιότητες που πρέπει να αναπτύσσουν προκειμένου να ξεχωρίσουν στον χώρο εργασίας. Να είναι καινοτόμοι και να διεκδικούν το καλύτερο για τον εαυτό τους και να μην επαναπαύονται. Οι νέοι έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον ενώ έμαθαν περισσότερα πράγματα και για τη Δια Βίου Μάθηση, για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και πως μπορεί αυτή να εξελιχθεί.

Στη συνέχεια της ημερίδας, τον λόγο ανέλαβε ο δεύτερος εισηγητής,  κος. Κωνσταντίνος Κότιος, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας της Employ, υπ. διδάκτωρ Α.Π.Θ. και συγγραφέας των Επαγγελματικών Οδηγών «Επιλέγω Σπουδές και Επάγγελμα», ο οποίος μίλησε για τα επιστημονικά πεδία και τις σχολές που βρίσκονται σε αυτά. Ανέλυσε τα κριτήρια εύστοχης επιλογής σπουδών και επαγγέλματος, τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων, τα τμήματα με αυξημένη ζήτηση και τα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας. Απάντησε στις απορίες των νέων και των γονιών που παρευρίσκονταν στο χώρο ενώ δεν παρέλειψε να δώσει διεξόδους, εναλλακτικές και αρκετές πληροφορίες στους μαθητές για τα επαγγέλματα και τα τμήματα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας. Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και οι απορίες του κοινού πολλές με αποτέλεσμα η ημερίδα να τελειώσει στις 4.00 μμ. , δύο ώρες μετά την προγραμματισμένη λήξη της!