Skip to main content

Κατηγορία 10%: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Blog  903

Τι είναι το 10%;

Η διαδικασία του 10% πρακτικά είναι η δυνατότητα μου να διεκδικήσω ξανά εισαγωγή στα ΑΕΙ ΧΩΡΙΣ να δώσω εξετάσεις, απλά καταθέτοντας το μηχανογραφικό μου με βάση τους βαθμούς που έγραψα όταν έδωσα Πανελλήνιες!

Στην πραγματικότητα βέβαια,  δεν είναι το 10% των θέσεων που διεκδικώ αλλά το 6% αν πέρασε μια χρονιά και ξανακάνω μηχανογραφικό, και το 4% αν πέρασαν 2 χρονιές από τότε που έδωσα πανελλήνιες και ξανακάνω μηχανογραφικό!

Σημαντικά στοιχεία

Ακολούθως αναφέρουμε ορισμένα πολύ σημαντικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζεις για τη διαδικασία του 10%. Μια διαδικασία που αξίζει να την εκμεταλλευτείς, ειδικά αν πέρασες σε μια σχολή και δεν σου πολυαρέσει ή δεν πέρασες κάπου εντελώς.

– Οι υποψήφιοι/ες για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση δεν υποβάλλουν Αίτηση – Δήλωση Πανελληνίων, αλλά κατευθείαν μηχανογραφικό δελτίο.

– Αν τυχόν επιθυμούν εισαγωγή σε Στρατό, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, ΑΕΝ, υποβάλλουν σχετική αίτηση στο αρμόδιο Υπουργείο και συμμετέχουν στις προκαταρκτικές εξετάσεις (Μάρτιος – Απρίλιος 2024).

– Όσοι υποψήφιοι για το 10% επιθυμούν την εισαγωγή τους στα ΤΕΦΑΑ, δεν δικαιούνται να συμμετάσχουν εκ νέου στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα), άρα συμμετέχουν στη διαδικασία με βάση τις επιδόσεις τους από τη τελευταία συμμετοχή τους στις πρακτικές δοκιμασίες.

– Υποψήφιος/α που υποβάλει ΜΔ για το ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση δεν δικαιούται να δηλώσει προτίμηση για Σχολή ή Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος στο οποίο είναι ήδη φοιτητής/τρια.

– Οι υποψήφιοι/ες για το 10% θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους ΜΕ την προϋπόθεση της ΕΒΕ, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις πανελλαδικές εξετάσεις τους

– Για την εισαγωγή στα 5 Μουσικά Τμήματα με την ειδική διαδικασία απαιτείται κάθε χρόνο νέα εξέταση και συνεπώς στα 5 Μουσικά Τμήματα δεν μπορεί να εισαχθεί κάποιος με το 10%, χωρίς νέα εξέταση. Εξαίρεση αποτελούν τα 2 Τμήματα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ, για όσους υποψηφίους συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις το 2022 ή το 2023.

– Όσοι υποψήφιοι/ες συμμετέχουν στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσειςδεν δικαιούνται να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, χωρίς νέα εξέταση.

– Όσοι απόφοιτοι με την Αίτηση – Δήλωση δηλώσουν υποψηφιότητα για νέα εξέταση και τελικά δεν προσέλθουν στις πανελλαδικές εξετάσεις σε ΚΑΝΕΝΑ μάθημα, έχουν το δικαίωμα να υπαχθούν στο ποσοστό του 10% των θέσεων, χωρίς νέα εξέταση, εφόσον το επιθυμούν, και εφόσον το δικαιούνται, όσοι δηλαδή είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ αντίστοιχα το 2022 ή το 2023.

Όταν δίνεις λοιπόν Πανελλήνιες διεκδικείς το 90% των θέσεων σε μια σχολή, ενώ ως απόφοιτος το 10% των θέσεων. Έτσι, το 2024 Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση δικαιούνται να είναι όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των Ημερήσιων ΓΕΛ – ΕΠΑΛ το 2022 ή το 2023, το 2025, 10% θα μπορούν να κάνουν όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των Ημερήσιων ΓΕΛ – ΕΠΑΛ το 2023 και το 2024 κ.ο.κ.!

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ένα χρήσιμο και πολύ βοηθητικό άρθρο του Συμβούλου Σταδιοδρομίας και Ιδρυτή της Employ Δρ. Ταουσάνη Χρήστου, ο οποίος θα είναι και ο φετινός βασικός ομιλιτής της Ημερίδας μας Επαγγελματικού Προσανατολισμού στις 4 Φεβρουαρίου 2024 (για την οποία θα ενημερωθείτε σύντομα).

 

 

Bloggers