Skip to main content

5 προτάσεις για επιτυχημένη επανάληψη

Blog  736

Μετά από δύο χρόνια επιστρέφουμε σε περίοδο εξετάσεων για όλες τις τάξεις του λυκείου και του γυμνασίου, είσαστε όμως έτοιμοι για αυτό;

Η απουσία της τριβής των μαθητών με τη διαδικασία των εξετάσεων και της σωστής προετοιμασίας για αυτές, σίγουρα τους στερεί την εξοικείωση με τα βασικά βήματα της επιτυχημένης επανάληψης.

5 απλές προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν!

1. Μοιράστε σωστά το χρόνο σας

Βεβαιωθείτε ότι θα καλύψετε έγκαιρα την ύλη σας με ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα μελέτης. Θα σας βοηθήσει να ξέρετε από πού να ξεκινήσετε και τι σκοπεύετε να πετύχετε για την ημέρα. Με ένα σχέδιο σε εφαρμογή, θα είστε λιγότερο διατεθειμένοι να χρονοτριβείτε, καθώς θα γνωρίζετε πώς θα χρησιμοποιήσετε τον χρόνο σας και έτσι θα τον αξιοποιήσετε καλύτερα. Το στυλ εργασίας και οι δεσμεύσεις του καθενός είναι διαφορετικά, αλλά εδώ είναι μερικές υποδείξεις για το πώς να σχεδιάσετε ένα χρονοδιάγραμμα σπουδών για τις εξετάσεις:

  • Μελετήστε την ίδια ώρα κάθε μέρα για να δημιουργήσετε μια ρουτίνα.
  • Διατηρήστε μια ποικιλία θεμάτων, προγραμματίστε δύσκολες εργασίες για όταν εργάζεστε καλύτερα – πιο εύκολες για όταν είστε λιγότερο σε εγρήγορση.
  • Δώστε προτεραιότητα και βάλτε έναν στόχο για μια δεδομένη μονάδα χρόνου, π.χ. ένα θέμα σε δύο ώρες.
  • Εστιάστε σε μια εργασία τη φορά.
  • Συμπεριλάβετε σημαντικά πράγματα όπως ύπνο, άσκηση, διαλείμματα και γεύματα.
  • Πριν ολοκληρώσετε τη μελέτη της ημέρας, αποφασίστε τι θα μελετήσετε την επόμενη μέρα.

Και το πιο σημαντικό, να είστε ευέλικτοι. Μην πετάτε στα σκουπίδια το χρονοδιάγραμμά σας εάν δεν σας βγαίνει 100 τοις εκατό. Κάντε κάποιες προσαρμογές και συνεχίστε!

 

2. Καθάρισε την περιοχή μελέτης σου

Δώστε στον εαυτό σας το καλύτερο περιβάλλον για να εστιάσετε επιλέγοντας ένα μέρος με αρκετό φως, μια άνετη καρέκλα και λίγους έως καθόλου περισπασμούς. Καθίστε με όλα όσα χρειάζεστε – και μόνο τα πράγματα που θα χρειαστείτε – όπως βιβλία, σημειώσεις ή χαρτικά, καθώς και λίγο νερό και υγιεινά σνακ στη διάθεσή σας. Αυτό είναι απλό αλλά πολύ αποτελεσματικό όταν προσπαθείτε να συγκεντρωθείτε.

Επίσης, ρωτήστε τι δεν χρειάζεστε. Ένας καλός κανόνας είναι ότι αν δεν σας βοηθάει να μελετάτε, δεν πρέπει να βρίσκεται στο γραφείο σας. Αυτό θα μπορούσε να είναι κάποιο παιχνίδι ή το κινητό τηλέφωνο.

 

3. Πρόσεξε τον εαυτό σου

Όταν είναι η ώρα των εξετάσεων, κατά κάποιο τρόπο δεν φαίνεται να υπάρχει ποτέ αρκετός χρόνος για βασικά πράγματα όπως ο ύπνος και η άσκηση. Η φροντίδα της υγείας και της ευεξίας σας θα σας βοηθήσει να μελετήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα βελτιώνοντας τη μνήμη, τη διάθεσή σας και τα επίπεδα ενέργειάς σας και κρατώντας αυτά τα επίπεδα στρες χαμηλά. 

Όσον αφορά τον ύπνο, μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο κύριος στόχος είναι να πάρεις αρκετό, 7-9 ώρες είναι ένα καλό σημείο αναφοράς. Για καλύτερη ποιότητα ύπνου, προσπαθήστε να αποφύγετε τις οθόνες για περίπου μία ώρα πριν τον ύπνο και την καφεΐνη για 4-6 ώρες και αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να χαλαρώσετε πριν τον ύπνο. Εάν έχετε προσπαθήσει αλλά δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, φύγετε από το δωμάτιό σας και κάντε κάτι χαλαρωτικό μέχρι να αισθανθείτε υπνηλία.

Η καλή ενυδάτωση, η κατανάλωση τριών γευμάτων και υγιεινά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας θα σας δώσουν τα καύσιμα που χρειάζεστε για να εστιάσετε. Εάν αισθάνεστε λίγο λήθαργο, δοκιμάστε να βγείτε έξω για λίγο καθαρό αέρα και να κινηθείτε. Ένας καλός στόχος είναι 20-30 λεπτά άσκησης, αλλά ακόμη και μια μικρή βόλτα ανάμεσα στις συνεδρίες μελέτης θα σας κάνει καλό.

 

4. Ελαχιστοποιήστε τους περισπασμούς και ξεπεράστε την αναβλητικότητα

Εντάξει, ξέρατε ότι αυτό ερχόταν – για να μελετήσετε αποτελεσματικά πρέπει να αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερους περισπασμούς (εξάλλου, το Insta και το Tik Tok δεν σας βοηθούν να μελετήσετε). Αν όντως γυρίζετε στο τηλέφωνό σας για να χρονοτριβείτε, σταματήστε και κάντε ένα σωστό διάλειμμα.

Η αναβλητικότητα συχνά εμφανίζεται επειδή δυσκολεύεστε να ξεκινήσετε μια εργασία. Φαίνεται πολύ δύσκολο, πολύ βαρετό ή ίσως πάρα πολύ. Η συμβουλή μας; Σπάστε το! Μικρά, επιτεύξιμα βήματα με χρονικό όριο είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγείτε από μεγαλύτερες εργασίες και να σταματήσετε να καθυστερείτε.

Ακόμα δυσκολεύεστε να ξεκινήσετε; 

Πείτε στον εαυτό σας ότι θα καθίσετε και θα αφιερώσετε μόνο 10 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει να σπάσει η αδράνεια της αναβολής. Στοχεύστε στο ξεκίνημα, όχι στην τελειότητα και να θυμάστε ότι κάτι είναι καλύτερο από το τίποτα. Η καταπολέμηση της αναβλητικότητας και η παραμονή στην εργασία σημαίνει ότι δεν θα αισθάνεστε ένοχοι που δεν μελετάτε όταν είναι ώρα να κάνετε ένα διάλειμμα.

 

5. Κάντε μικρά διαλείμματα όταν τα χρειάζεσαι

Αξιοποιώντας στο έπακρο ένα καλό διάλειμμα θα σας βοηθήσει να είστε πιο παραγωγικοί όταν μελετάτε. Κάντε τακτικά και αναζωογονητικά διαλείμματα μακριά από την περιοχή μελέτης σας και κάντε κάτι διαφορετικό. Οι εξετάσεις είναι πολλή δουλειά, αλλά θυμηθείτε να διασκεδάζετε, να χαλαρώνετε και να βλέπετε φίλους με μέτρο επίσης.

Το να μελετάς σκληρά σημαίνει να έχεις λογικούς στόχους και να ανταμείβεις τον εαυτό σου όταν τους πετυχαίνεις. Ξεπεράσατε αυτές τις εργασίες στο χρονοδιάγραμμα της μελέτης σας για την ημέρα; Απολαύστε Netflix χωρίς ενοχές!

Και, θυμηθείτε εάν αισθάνεστε καταβεβλημένοι ή αγχωμένοι, φροντίστε να το επικοινωνήσετε με ένα μέλος της οικογένειας, τον δάσκαλό σας ή κάποιον φίλο σας.

Bloggers